Informatie Pianoles

 

De lessen worden verzorgd door Jozua Dieleman. Piano Quote 1

Hoe wordt er les gegeven?
De motivatie van de leerling is het allerbelangrijkste voor het leerproces. Er komen natuurlijk technische oefeningen aan bod, maar qua repertoire hoeven leerlingen niets tegen hun zin te spelen. De docent kan de leerling bepaalde muziek leren waarderen door er regelmatig naar te laten luisteren, maar muziek opdringen werkt niet.

Soms hebben jongere kinderen (tot 13 jaar) wat minder eigen initiatief voor het selecteren van eigen repertoire, dan hebben we de mogelijkheid om een standaardprogramma af te werken waarbij allerlei stijlen aan bod komen. Vanaf het 13e jaar ontwikkelt zich vaak een duidelijke smaak. Dit is het moment dat het 'op maat' lesgeven meestal het beste werkt, d.w.z. klassiek, pop, blues of jazzimprovisatie, afhankelijk van de interesse van de leerling wordt het lesprogramma bepaald.

 

 

Welke leermiddelen worden er gebruikt?

  • Bladmuziek - Er is veel mooie bladmuziek voorhanden en vooral klassieke muziek is natuurlijk genoteerde muziek. Een belangrijk aspect van het pianospelen is de coördinatie van beide handen.Voor de technische ontwikkeling hiervan is meestal bladmuziek onontbeerlijk.
  • Leadsheets (een genoteerde melodie met akkoordsymbolen/akkoordenschema’s). Deze worden als leidraad gebruikt voor improvisatie.
  • Luistercd’s - Dit zijn cd’s om de auditieve vaardigheden van de leerling te ontwikkelen. Op het gehoor naspelen is een middel om improvisatie te stimuleren.
  • Meespeeltracks - Deze zijn erg nuttig om de timing te oefenen, en bieden een leuke omlijsting voor improvisatie. Bovendien is het heerlijk spelen op een lekkere groove.

Is notenlezen verplicht?
Noten lezen is niet verplicht bij leerlingen die in staat zijn puur auditief hun pianospel te ontwikkelen, zeer creatief zijn en makkelijk leren improviseren en beschikken over een natuurlijke beheersing van het instrument. Dit komt echter niet zo vaak voor.

Op welke niveaus wordt er lesgegeven?
Alle niveau’s tot aan toelating conservatorium.

Wordt er met vaste methodes gewerkt?
Alleen bij jongere kinderen die met plezier uit een methode werken. Dergelijke methoden zijn praktisch vanwege de degelijke technische opbouw. Niet alle kinderen kun je hier mee motiveren. Voor hen bewandelen we andere paden maar we zorgen wel voor de geleidelijke technische progressie.

Op welke dagen wordt er lesgegeven?
Op maandag en dinsdag in Ermelo, in Zeewolde op de donderdag.

Hoe kan ik kennismaken?
Leerlingen kunnen één kosteloze proefles volgen bij Jozua Dieleman bellen voor een afspraak.


 

 

 

 

Ga naar boven