Alexander Stakenburg

 

Mijn naam is Alexander Stakenburg. Ik ben geboren op 30 juni 1976. Sinds November 2000 ben ik heel gelukkig getrouwd met Johanneke en samen hebben wij inmiddels acht prachtige kinderen.

 

Alexander Stakenburg
 

Alhoewel ik vrij laat begon met gitaarspelen, het sloeg pas goed aan toen ik 16 was, was ik daarvoor allang met muziek bezig. Op jongere leeftijd, tot mijn 14e ongeveer, had ik pianoles maar was zeker geen model leerling. Dat er in de lessen niet de nadruk werd gelegd op improvisatie en eigen creativiteit had daar vast en zeker een grote invloed op. Vanaf mijn 14e was ik vaak bezig met pianospelen en muziek programmeren op de computer, we hadden het huis immers vol staan met muziekinstrumenten, waaronder een elektrische piano en een synthesizer.

Op gitaar was ik echter bijna geheel autodidact tot ik toegelaten werd tot de faculteit voor jazzgitaar van het Hilversums Conservatorium, wat destijds hét Conservatorium voor Jazz was. Dit Conservatorium fuseerde tijdens mijn studie met het Conservatorium van Amsterdam.

Gelukkig had ik nog wel even wat lessen kunnen volgen van een Conservatoriumstudent die in mijn plaats woonde. Die bracht me in aanraking met een betere manier van studeren en hoe je het aanpakt om met jazz te beginnen.  En nog belangrijker: Via hem kwam ik in aanraking met "echt goede muziek"!

In die tijd vóórdat ik naar het Conservatorium ging, kende ik nagenoeg geen mensen die werkelijk wisten hoe je echt goed kon worden op gitaar of me daarmee konden helpen. Dit is een van de voornaamste redenen dat ik ben gaan lesgeven, om enthousiaste gitaristen te helpen zo goed mogelijk te leren spelen. Ik heb heel vaak gedacht: “Dat had ik wel eens wat eerder willen weten/snappen”. Daarom besef ik nu hoe waardevol het is om kennis en ervaring door te geven, vooral bij de uitvoerende kunsten, waarvan muziek de voornaamste is.

Oorspronkelijk wilde ik natuurlijk elektrische gitaar spelen omdat het 't enige echt coole, hippe instrument is dat er bestaat. Officieel moet ik nu zeggen dat ...”ik er later natuurlijk achter kwam dat andere instrumenten eigenlijk net zo cool en hip zijn!”...  ...maar dat is natuurlijk niet waar. ;-)

Zonder gekheid, als ik opnieuw moest kiezen zou ik definitief weer voor de gitaar kiezen. Het is zo'n veelzijdig instrument: Je kunt het gemakkelijk meenemen, je kunt erop soleren en begeleiden, er zijn heel veel verschillende soorten gitaren en je kunt er veel verschillende klanken mee maken, dus afwisseling genoeg, en daar houd ik van.

Het liefst speel ik elektrische gitaar, maar akoestische gitaar hoort er ook helemaal bij. Daarnaast neem ik regelmatig ook graag de basgitaar ter hand.

Alexander Stakenburg Live

In het jaar 2000 heb ik mijn eindexamen jazzgitaar gedaan op het Conservatorium van Amsterdam (CVA). Sindsdien heb ik precies 7 jaar in de ICT gewerkt en ondertussen in meer (en soms ook mindere mate) gitaarles gegeven en publieke optredens gedaan.

Sinds september 2007 heb ik de overstap gemaakt naar weer fulltime in de muziek werkzaam te zijn! Dat betekent bij ons thuis een groot feest (en hard werken)! Inmiddels zitten er allerlei leuke projecten "in het vat" en er zijn een hele hoop meer lesplaatsen vrijgekomen.

Verder speel ik met een aantal muziekvrienden jazz/rock/fusion muziek die ik zelf componeer. Ook werk ik mee aan incidentele uitvoeringen als solo- en begeleidingsgitarist.

Een band waar ik deze tijd druk mee ben is G.R.I.P..Hier kun je de website bekijken en luistervoorbeelden vinden: http://grooverightinpeace.com/

Muzikaal gezien heeft jazz mijn voorliefde. Dan bedoel ik wel "jazz" in de breedste zin van het woord. Een flinke dosis "rock-feel" of "soul", "funk" en "salsa" wordt niet geschuwd! Als het swingt of een stevige groove heeft en mooie akkoorden en melodielijnen heeft, dan zie je de glimlach op mijn gezicht al gauw een heel stuk breder worden. Maar ook rock, metal, blues, pop, latin, rap, r&b, klassiek, country, bluegrass, soul en nog veel meer kan ik met plezier beluisteren of spelen.

 

Alexander Stakenburg Live

 

Gitaarspelen is een grote passie van mij, maar mijn allergrootste passie is het geloof in Jezus Christus, waar de Bijbel over vertelt. Ik maak dan ook graag gospelmuziek en geef ook (onder andere) speciaal les in het "christelijk repertoire" wat sommige mensen kennen als "Opwekkingsliederen". Maar natuurlijk ook liederen buiten het opwekkings-repertoire.

Wel, tot zover dit verhaal voorlopig. Misschien weet ik later nog meer te schrijven. Hopelijk tot ziens op les, of misschien wel op een optreden!

Groeten, Alexander

Lees hier nog wat verder, over gitaristen die ik goed vind:

Of over de lessen in het algemeen:

Ga naar boven